Відеопроект «Реріхи й Україна. Юрій Реріх й Україна»

На ютуб-каналі Культурного Центру імені М.К. Реріха розміщено п’ятий випуск Відеопроекту Відеопроекту «Реріхи й Україна. Юрій Реріх й Україна».

Юрій Миколайович Реріх – старший син Олени Іванівни та Миколи Костянтиновича Реріхів – всесвітньо відомий вчений-сходознавець, мандрівник, лінгвіст, знав понад 30 іноземних мов, є автором видатних праць з історії та культури народів Азії.

У програмі йдеться про трагічну долю сходознавства в СРСР; про повернення Юрія Реріха на Батьківщину у 50-х роках XX століття; про труднощі, з якими він зіткнувся під час роботи в Радянському Союзі. Розповідають академік Л. В. Шапошникова та колишній аспірант Юрія Миколайовича – професор- сходознавець Г. М. Бонгард-Левін.

У програмі висвітлюється маловідома, але надзвичайно цікава сторінка життя Ю. М. Реріха. Це – внесок Юрія Реріха у культурну скарбницю України: його робота зі східною колекцією Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків (м. Київ). Про цей факт його життя розповідає українська дослідниця, сходознавчиня О. Д. Огнєва, колишня аспірантка професора Г. М. Бонгард-Левіна.